Monday, August 25, 2008

Haha..ini Peberet nie di hari raya nie ..






Roti Jala:
bukan Jala Mas

Roti jala merupakan makananan kegemaran di Malaysia, dan juga di negara-negara ASEAN. Roti Jala adalah sejenis hidangan berbentuk jala. Roti jala dimakan bersama kuah. Bekas khas yang mempunyai beberapa lubang biasanya digunakan bagi menghasilkan roti jala yang dimasak di atas kuali leper.

Roti Jala sering kali menjadi pilihan pada perayaan istimewa dan dihidangkan dengan kari atau gulai ayam atau daging. Roti jala dinamakan sedemikian kerana bentuknya semasa dibuat seperti jala menangkap ikan.

Terdapat dua jenis kuah, iaitu kuah manis (popular di negeri-negeri pantai timur), dan kuah gulai, terutama gulai ayam (popular di pantai barat.)

p/s :die kena makan ngan Kuzi Ayam baru naik 'sheik' /'mari angin'...

Resepi Roti Jala:

Bahan - Bahan:

1. 1 kilo tepung gandum
2. 2 biji telur ayam
3. 1 tin susu cair Carnation 1 sudu marjerin
4. Sedikit garam
5. Setitik pewarna kuning

Cara - Cara :

Bancuh tepung bersama susu cair, garam, mentega dan telur. Apabila sudah sebati letakkan pewarna. Adunan tersebut mesti agak cair agar mudah dijalin. Anda juga boleh menapis adunan tersebut bagi memastikan ia tidak berketul dan menyumbat bekas jalinan. Setelah sebati, panaskan kuali yang rata dan sapukan sedikit minyak.

Masukkan adunan cair tersebut kedalam bekas penjalin, atau gunakan plastik yang ditebuk lubang kecil dan kemudian kemudian layangkan tepung yang telah cair keatas kuali rata tersebut.

Kemudian setelah selesai angkat dan bolehlah di gulong segi empat atau dilipat segi tiga.

No comments: