Bahan - Bahan
4 cawan beras (basuh dan toskan)
1 cawan susu cair + 1 biji air perahan limau
5 sudu busar minyak sapi
5 cawan air
Bahan Giling
20 biji badam
12 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1cm halia
Cara - Cara
- Panaskan minyak sapi dan tumis bahan giling kemudian masukkan susu cair+air limau
- Bila mendidih masukkan beras dan iarkan hingga kering airnya.
- Ambil beberapa ketulan Ayam Beriani masukkan kedalam nasi dan biarkan ia masak bersama nasi
- Biarkan sehingga masak sempurna.
AYAM BERIANI
Bahan - Bahan
1 ekor ayam (potong 8)
2 cawan susu cair
1 biji limau nipis
2 bawang besar (dadu)
5 sudu minyak sapi
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
Bahan Giling
4 sudu ketumbar
1 sudu jintan manis
1 sudu jintan putih
1 batang kulit kayu manis
garam
Cara - Cara
- Panaskan minyak sapi dan tumiskan bawang besar kemudian masukkan bahan gilling serta air
- Bila mendidih masukkan ayam,kulit kayu manis bunga cengkih dan masak sehingga ayam empuk.
- Tuangkan susu cair dan masak sehingga lebihan kuah tinggal sedikit(glazing)
No comments:
Post a Comment