Tuesday, August 12, 2008

NASI BERIANI

Bahan - Bahan

4 cawan beras (basuh dan toskan)
1 cawan susu cair + 1 biji air perahan limau
5 sudu busar minyak sapi
5 cawan air


Bahan Giling

20 biji badam
12 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1cm halia

Cara - Cara

  1. Panaskan minyak sapi dan tumis bahan giling kemudian masukkan susu cair+air limau
  2. Bila mendidih masukkan beras dan iarkan hingga kering airnya.
  3. Ambil beberapa ketulan Ayam Beriani masukkan kedalam nasi dan biarkan ia masak bersama nasi
  4. Biarkan sehingga masak sempurna.

AYAM BERIANI

Bahan - Bahan


1 ekor ayam (potong 8)
2 cawan susu cair
1 biji limau nipis
2 bawang besar (dadu)
5 sudu minyak sapi
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih


Bahan Giling

4 sudu ketumbar
1 sudu jintan manis
1 sudu jintan putih
1 batang kulit kayu manis
garam

Cara - Cara

  1. Panaskan minyak sapi dan tumiskan bawang besar kemudian masukkan bahan gilling serta air
  2. Bila mendidih masukkan ayam,kulit kayu manis bunga cengkih dan masak sehingga ayam empuk.
  3. Tuangkan susu cair dan masak sehingga lebihan kuah tinggal sedikit(glazing)

No comments: